Εκδόσεις της Νέας Διάστασης

Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, 21/3/2019

 

 

Ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης εορτάζεται η 21η Μαρτίου. Ο εορτασμός προέρχεται αρχικά από την πρόταση του Έλληνα ποιητή Μιχαήλ Μήτρα προς την Εταιρεία Συγγραφέων το φθινόπωρο του 1997 να οριστεί μια μέρα στην Ελλάδα για τον εορτασμό της ποίησης. Η εισήγηση αυτή έφτασε και στα χέρια του ποιητή και μελετητή Κώστα Στεργιόπουλου, προέδρου της Εταιρείας Συγγραφέων, και μετά την πρόταση της ποιήτριας Λύντιας Στεφάνου να οριστεί ως ημέρα εορτασμού η 21η Μαρτίου, δηλαδή η ημέρα της εαρινής ισημερίας, εορτάστηκε για πρώτη φορά η ημέρα αυτή το 1998 με μια επιτυχημένη εκδήλωση στο παλιό ταχυδρομείο της πλατείας Κοτζιά.

Ήταν την επόμενη χρονιά που ο πρέσβης της Ελλάδας στην UNESCO και συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός εισηγήθηκε στο Εκτελεστικό Συμβούλιο του οργανισμού να ανακηρυχθεί η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης. Αρκετοί πρέσβεις , ειδικά από χώρες της Μεσογείου, στήριξαν την ελληνική πρόταση, η οποία και υπερψηφίστηκε. Κατά τη Γενική Διάσκεψη της UNESCO του Οκτωβρίου του 1999, στο Παρίσι, ανακηρύχθηκε η 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, με το σκεπτικό της απόφασης να αναφέρει:

«Η Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης θα ενισχύσει την εικόνα της ποίησης στα ΜΜΕ, ούτως ώστε η ποίηση να μην θεωρείται πλέον άχρηστη τέχνη, αλλά μια τέχνη που βοηθά την κοινωνία να βρει και να ισχυροποιήσει την ταυτότητά της. Οι πολύ δημοφιλείς ποιητικές αναγνώσεις μπορεί να συμβάλουν σε μια επιστροφή στην προφορικότητα και στην κοινωνικοποίηση του ζωντανού θεάματος και οι εορτασμοί μπορεί να αποτελέσουν αφορμή για την ενίσχυση των δεσμών της ποίησης με τις άλλες τέχνες και τη φιλοσοφία, ώστε να επαναπροσδιοριστεί η φράση του Ντελακρουά “Δεν υπάρχει τέχνη χωρίς ποίηση”.»

Η Ποιητική Ακαδημία πριν ένα χρόνο κυκλοφόρησε μέσω των εκδόσεων της Νέας Διάστασης την Σύγχρονη Ανθολογία της Νέας Ελληνικής Ποίησης, σε μια προσπάθεια αναβίωσης και αναμόχλευσης της ποιητικής σκηνής στην Ελλάδα, την κοιτίδα της τέχνης και του Πολιτισμού. Μέσα στο πρώτο αυτό χρόνο ξεπήδησαν από αυτήν την προσπάθεια μια νέα σειρά ποιητικών συλλογών, ο Ανθώνας της Νέας Ελληνικής Ποίησης, καθώς και η παρούσα ιστοσελίδα, ως μια προσπάθεια συνεχούς ανάδειξης της Ελληνικής Ποίησης, αλλά και εν γένει Λογοτεχνίας. Την ημέρα αυτή που η Υφήλιος γιορτάζει την ποίηση, η Ποιητική Ακαδημία, με την στήριξη του εμπνευστή της Δημήτρη Ιατρόπουλου και των Ανθολογούμενών της, ανανεώνει την υπόσχεσή της να συνεχίσει τις προσπάθειες ανάδειξης νέων Ελλήνων ποιητών.

Χρόνια πολλά στις ποιήτριες και τους ποιητές μας!